• 22 de novembre de 2017

  Models Antics

  Potser no és la primera cosa que imagines quan escoltes la paraula ''model'', però aquestes persones de guix són models anatòmics dissenyats per a ensenyar als estudiants de medicina sobre el funcionament intern del cos humà. Des del segle XVII, els anatomistes han confiat en models fets de materials tan diversos com cera, seda, l’ivori, el paper maixé i fusta, així com el guix. Aquest conjunt va ser creat fa més d'un segle per l’escultor alemany Franz Josef Steger, en col·laboració amb el professor Wilhelm His, embriòleg suís. Junts, van desenvolupar un nou mètode de creació de models mitjançant la congelació de parts corporals abans de dissecar-les i encastar-les, cosa que permet composicions més realistes i més ''naturals'' d’òrgans i músculs. Els seus models van ser produïts en massa des de l'any 1880 fins al 1930 i van esdevindre populars com a alternativa als cadàvers humans, els quals eren (sense cap sorpresa) difícils d'aconseguir i van impulsar un comerç clandestí per robatoris de sepultures.

  Escrit per Kat Arney

  Image de Gavan Mitchell
  Aquesta imatge és una de les finalistes del concurs International Images for Science 2017, organitzat per la Royal Photographic Society i patrocinat per Siemens com a part del Curiosity Project
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.