• 5 de desembre de 2016

  Mosca Oberta

  Un tall profund en la pell pot necessitar punts de sutura per mantindre els dos costats d'una ferida al seu lloc mentre es teixeixen junts. Dins dels embrions en desenvolupament, on els teixits es tanquen en els òrgans per primera vegada, són les forces mecàniques les que ajunten les cèl·lules. En aquest embrió de mosca, fotografiat amb un microscopi confocal, amb la fluorescència amb colors de l'arc de Sant Martí destaca l'actina, una proteïna estructural dins de les cèl·lules de la mosca (i de les nostres) que es doblega i es flexiona per crear tensió. L'embrió posa aquesta força en bon ús en el tancament de la pell sobre l'esquena –un procés anomenat tancament dorsal, que és similar a la cicatrització de ferides humanes. Les cèl·lules en l'amnioserosa (el buit amb forma d'ull que hi ha al centre de la imatge) es contrauen i s’estiren unes contra les altres, canviant la seua mida i forma per tancar el forat. Veient els passos intricats en el procés, també es pot revelar alguna cosa sobre els teixits humans.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Yusuke Hara, Mechanobiology Institute, National University of Singapore
  Mechanobiology Institute, T-Lab, National University of Singapore, Singapur
  Drets de la imatge reservats pels autors
  Investigació publicada en Current Biology, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.