• 11 de desembre de 2015

  Mostrant Afecte

  Un contacte al braç per part de la teua parella o un cop amistós d'un amic a la cama: ambdós són exemples de contactes socials que pots agrair. Però, ¿i si ho fan persones que no coneixes? Es va demanar a voluntaris adults que assenyalaren les àrees del seu cos als que deixarien tocar els homes i les dones conegudes (marcats en roig o en blau). Aquests mapes corporals mostren les coincidències de 1.368 voluntaris de cinc països europeus. Les regions blanques de la part davantera del cos (la fila superior) o de la de darrere (fila inferior) són les zones que permetrien que tocaren, fent-se més incòmodes les zones taronja i roges, fins al negre. Les zones ''tabú'', delimitades en blau, són més grans per a parents distants i per a estranys. Com d'oberts estem al contacte pareix reflectir directament la proximitat de les nostres relacions; possiblement permetent els mapejos del cos per ajudar a diagnosticar malalties com l'autisme, on sovint es rebutja el contacte social.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Juulia Suvilehto i col·laboradors
  Department of Neuroscience and Biomedical Engineering, School of Science, Aalto University, Finlàndia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals; reproducció d'imatge permesa per PNAS
  Publicat en PNAS, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.