• 6 de març de 2021

    Movent-se

    Viatjar 5 mil·límetres en un minut sona lent. Però si ets un espermatozoide humà, és molt ràpid. Mentre els espermatozoides madurs poden moure's, els immadurs són immòbils. Per tant, ¿com es mouen pels tubs dels testicles (túbuls seminífers) quan es formen? Els investigadors han estudiat en ratolins utilitzant imatges de cèl·lules vives dels túbuls per mesurar el flux de fluid a través d'ells. Han trobat que el flux coincidia amb les contraccions de cèl·lules musculars a les parets dels túbuls, mostrades ací (roig) en una reconstrucció 3D de testicles de ratolí compilada mitjançant microscòpia de fluorescència confocal. Les contraccions van ser detectades pel marcatge amb fluorescència i la visualització dels nivells de calci a aquestes cèl·lules, que augmenten quan es contrauen. Són aquestes contraccions coordinades les que impulsen els espermatozoides immadurs a través dels túbuls. Açò proporciona una imatge més clara de com els espermatozoides immòbils poden moure's.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge del treball de David Fleck i Lina Kenzler, i col·laboradors/es
    Department of Chemosensation, Institute for Biology II, RWTH Aachen University, Aachen, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.