• 15 de novembre de 2017

  Moviment del Flux

  Una forma d'abordar els problemes genètics en els cors humans és observar les primers etapes de desenvolupament de l’òrgan. Amb una estratègia diferent, els investigadors utilitzen aquests cors de peix zebra per investigar com els canvis en les trabècules, crestes i ranures en els ventricles del cor, afecten el batec; utilitzant mètodes massa perillosos per estudiar-ho en humans. Una tècnica molt detallada, anomenada microscopi d'il·luminació en làmina (LSFM), escaneja un ventricle del peix zebra a mesura que s'ompli de sang i es contrau (de dalt cap avall a la columna de l'esquerra). Un programa informàtic especial detecta tensions a la paret muscular del cor, oscil·lant des de poquetes (blau) fins a moltes (roig), i amb l’ús d’aquesta informació es poden construir simulacions 3D de flux sanguini o hemodinàmica. Comparar el cor sa amb els cors tractats amb fàrmacs que afecten a les trabècules (columnes centrals) o amb una alteració genètica que afecte el desenvolupament del cor (a la dreta) podria aportar pistes importants a les malalties humanes associades amb trabècules com la miocardiopatia no compactada.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Vijay Vedula i col·laboradors
  Department of Pediatrics (Cardiology), Stanford University, Stanford, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Computational Biology, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.