• 14 de novembre de 2017

  Identificada la Connexió

  És ben sabut que les persones amb una malaltia genètica hereditària anomenada malaltia de Gaucher també tenen un major risc de desenvolupar la malaltia de Parkinson. Però, no se sap per què és així. Investigacions amb ratolins suggereixen que aquesta connexió es deu a la proliferació d’una molècula grassa, anomenada glicosilesfingosina. Aquesta s’acumula en els cervells de ratolins joves dissenyats per a presentar una afecció similar a la de Gaucher. La imatge mostra una regió del cervell d’un ratolí anomenada hipocamp, amb la glicosilesfingosina en blau. Amb el pas del temps, com els ratolins envelleixen, l'acumulació de glicosilesfingosina ve acompanyada per l’aglomeració d'una proteïna, anomenada alfa-sinucleïna (en groc). Aquestes aglomeracions són un segell distintiu de la malaltia de Parkinson. Aquestes acumulacions i aglomeracions també poden tindre lloc en el cervell de persones amb la malaltia de Gaucher, que se sap que tenen mutacions en un enzim que trenca molècules grasses. Els investigadors suggereixen que aquests enzims podrien ser objecte de futurs tractaments per a la malaltia de Gaucher.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del treball de Yumiko V. Taguchi i col·laboradors, publicat a la portada del Journal of Neuroscience
  Yale University School of Medicine, New Haven, CT, EUA
  Imatge reproduïda amb permís del Journal of Neuroscience
  Investigació publicada en Journal of Neuroscience, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.