• 20 de juliol de 2016

  Músculs i Memòria

  Córrer proporciona una sèrie de beneficis per a la salut, entre els quals no podem ignorar que es troba la millora del funcionament del cervell. En els éssers humans, per exemple, la forma física i l'exercici estan relacionats amb una millor cognició i amb la memòria. Mentre que en els rosegadors, s'ha demostrat que córrer millora la memòria i el naixement de noves neurones; igual que les neurones acabades de formar (amb fluorescència verda) que es mostren aquí en una secció de cervell de ratolí adult. L'exercici millora el bombeig de la sang i el flux d'aquesta al cervell, el que probablement proporciona part del benefici, però allò que hi ha en la sang també és important. Els científics han identificat una proteïna, la catepsina B, que és secretada a la sang amb l'exercici muscular i que, en ratolins, era necessària perquè es donaren els beneficis en el cervell relacionats amb l'exercici. La catepsina B indueix la producció de dos factors de creixement nerviós importants en neurones cultivades, el que podria explicar com aquesta proteïna muscular impulsa la producció de noves cèl·lules cerebrals i, al seu torn, millora la memòria.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Henriette van Praag i Linda Kitabayashi
  Neuroplasticity and Behavioral Unit Laboratory of Neurosciences Biomedical Research Center, Baltimore MD, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Metabolism, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.