• 21 de gener de 2015

  Natació Mortal

  El Trypanosoma brucei és un paràsit letal amb una elegant forma de transmetre la seua malaltia. Aquest nadador nat és capaç de canviar el seu ''estil'' de natació en diferents ambients, des de l’intestí d’una mosca tse-tse fins a les turbulents corrents del torrent sanguini d’un mamífer, on arriba la malaltia per la picada de la mosca. A la part inferior de la imatge, un potent microscopi ha captat al T. brucei mentre nadava, imatge semblant a la que es mostra a la part central, amb el T.brucei tenyit de blau. A la fila superior es mostren simulacions per ordinador que fan ús de les propietats conegudes del cos elàstic del paràsit que el fan semblant a un flagel (una mena de ''cua'' que es mou i s'agita per generar diferents formes de natació. El seu moviment és crucial per a propagar la malaltia de la son, una malaltia fatal que mata a milers de persones cada any. Fer ús dels models amb ordinadors, per predir com el T. brucei es desenvolupa en els diferents ambients, pot influir en futures estratègies clíniques que puguen enfonsar a aquest nadador unicel·lular per a sempre.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Davod Alizadehrad i col·laboradors
  Technische Universitat Berlin, Alemanya
  Publicada originalment sota una llicència Creative Commons  (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Computational Biology, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.