• 22 d'agost de 2018

  Niu de Problemes

  Les malalties zoonòtiques, transmeses entre animals i humans, presenten un repte especial, ja que han de ser abordades en els seus amfitrions animals per evitar la reinfecció dels humans. A Àsia Central, el gran jerbus (Rhombomys opimus; a la fotografia) és el principal reservori animal de la leishmaniosi cutània, una afecció cutània induïda pel protozou Leishmania major, transmesa entre els amfitrions per uns flebòtoms, i la pesta, causada pel bacteri Yersinia pestis i estesa per les puces. Mentre hi participen diferents patògens i insectes vectors, actuar sobre poblacions de jerbus proporciona l'oportunitat de controlar aquestes dues malalties. Els caus de jerbus normalment són polvoritzats amb insecticida per mantindre els flebòtoms i les puces estiguen sota control, però es requereixen alternatives més específiques i rendibles. Els assaigs recents suggerixen que la introducció d'esquers que contenen dosis baixes d'insecticida, perquè els rosegadors ho ingerisquen, al voltant dels caus reduix, amb èxit, el nombre de d'insectes vectors, especialment les puces, oferint un prometedor nou mètode per al control de malalties.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de David M. Poché, Genesis Laboratories
  Genesis Laboratories, Inc. Wellington, CO, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Neglected Tropical Diseases, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.