• 21 d'agost de 2018

  Rastrejant el Tracte

  En el nostre interior, els teixits epitelials són una espècie de pell que s'estén sobre els nostres òrgans, cadascun d'ells un mosaic de diferents cèl·lules i productes químics. En les vies conductores d'aire del tracte respiratori, on l'aire s'escalfa i es neteja mentre respirem, els científics van trobar un ''nou'' tipus de cèl·lula que envolta l'epiteli. Aquests ionòcits pulmonars creixen com tulipes (encara que 10.000 vegades més petits) en el tracte respiratori superior dels ratolins. Els humans també els tenen. Les cèl·lules misterioses semblen ''activar'' o expressar nivells elevats de CFTR: un gen mutat en la fibrosi quística; fet que suggerix que aquestes cèl·lules tindran un paper important en futurs tractaments. Aquest descobriment forma part d'un cens més gran de cèl·lules en vies respiratòries sanes i danyades, informació útil per a futurs estudis que busquen canvis durant la malaltia o l'envelliment.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Daniel T. Montoro, Adam L. Haber i Moshe Bitonand, i col·laboradors
  Center for Regenerative Medicine, Massachusetts General Hospital, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Nature, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.