• 29 de gener de 2015

  No tan Innocent

  Les malalties del cor maten més del doble d'homes que qualsevol altra malaltia només a la Gran Bretanya, i en el segon lloc a les dones, just darrere de la demència. No obstant això, els metges encara no saben molt bé el que provoca l'aterosclerosi –malatia que provoca infarts accidents vasculars cerebrals, on la paret dels vasos sanguinis s'inflen degut als dipòsits de plaques dures de greix. Fins fa poc, es pensava que només els glòbuls blancs de la sang contribuïen a l'unflament quan es menjaven eixos dipòsits de greix i s'adherien al revestiment del vas. Però, les últimes investigacions suggerixen que les, fins ara no sospitoses, cèl·lules del múscul llis (a la foto) de l'interior de les parets del vas, des d'on regulen la pressió arterial mitjançant la constricció de flux, també podrien estar reforçant la malaltia. Són sospitoses de comportar-se com els glòbuls blancs de la sang, ingerint i acumulant la placa. Posar fi a aquest comportament aporta als investigadors un nou objectiu en la recerca de tractaments de l'aterosclerosi, que poden actuar sense ser detectades durant dècades abans de colpejar fatalment.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Vira V. Artym del National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR)
  National Institutes of Health, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Circulation Research, juliol de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.