• 1 de març de 2018

  Núvol de Gens

  Els biòlegs s’esforcen per comprendre la vida, però molt sovint, es troben afeixugats per la informació. Els estudis sobre com els gens s’activen o es desactiven, mecanisme conegut com a expressió gènica, de vegades impliquen examinar centenars de gens alhora, dins de milions de cèl·lules individuals; informació útil però un mal de cap per interpretar-la. Un nou conjunt de software, anomenat Scanpy, aplica l’anàlisi automatitzada a aquestes muntanyes de dades. Semblant a l’art impressionista, 1,3 milions de cèl·lules cerebrals de ratolí es classifiquen o ‘’s’agrupen’’ en colors i ubicacions en aquest gràfic. Cada agrupació pot correspondre a canvis en un gen diferent, o una relació entre diferents cèl·lules. Però no es tracta solament de produir gràfics bonics: els patrons en aquest núvol de números pot donar pistes per al tractament de malalties, i Scanpy permet que els ordinadors aprenguen a detectar-los. Els algorismes de l’aprenentatge automàtic poden estar a to per captar la pressió dels biòlegs rodejats de la complexitat de la vida.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de F. Alexander Wolf, Philipp Angerer i Fabian J. Theis
  Helmholtz Zentrum München – German Research Center for Environmental Health, Institute of Computational Biology, Munich, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Genome Biology, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.