• 2 de març de 2018

  Contenint Cèl·lules Mare

  Les cèl·lules mare són essencials per a la vida complexa. Aquestes cèl·lules immortals, les quals es troben en els embrions i en els adults, continuen dividint-se molt després que les altres cèl·lules hagen deixat de fer-ho, fent-ne més com d'elles mateixa i generant cèl·lules especialitzades que conformen els teixits del cos. Però tot i que és vital que les cèl·lules mare es puguen multiplicar, també és important que no perden el control i es convertisquen en un tumor cancerós. Per esbrinar com les cèl·lules mare mantenen aquest precari equilibri, els investigadors estudien aquests òrgans sexuals amb forma de serp (gònades) en cucs nematodes, anomenats C. elegans. Les taques de colors brillants són dues proteïnes, SYGL-1 (rosa) i LST-1 (taronja), les quals ajuden a les cèl·lules mare a mantenir el seu caràcter immortal. En limitar l’àrea en què aquestes proteïnes estan actives, els cucs s’asseguren que el conjunt de cèl·lules mare es mantinga xicotet. ¿Podria ser que, mecanismes semblants, estiguen funcionant en els nostres propis cossos per a mantindre les nostres cèl·lules mare irreductibles sota control?

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de H. Shin i K. Haupt
  Department of Biochemistry, University of Wisconsin-Madison, Madison, WI, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, desembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.