• 19 d’octubre de 2017

    Observant Connexions

    Cruixint les dades: els comptadors ho fan, els gurus de màrqueting ho fan, i també ho fan els investigadors. Per a comprendre millor el cervell humà, els biòlegs han generat informació d'un valor de 50 anys de cervells de rata, descobrint com les cèl·lules nervioses es connecten i parlen entre elles. Ara estes dades s'han organitzat sistemàticament en una base de dades anomenada ChemNetDB. Els esquemes que usen les dades (en la imatge) representen el cervell com un cercle, amb diferents regions representades al llarg del seu perímetre. Les línies que travessen el cercle representen totes les connexions descobertes (en negre) entre regions, revelant rutes en rates que es conserven en altres mamífers, com els ratolins i els primats. Amb un major aprofundiment es van separar diferents senyals químiques utilitzades per aquestes connexions, sent les mes comunes el GABA (rosa), després la dopamina (taronja), la serotonina (blau clar), el glutamat (blau) i, finalment, l'encefalina (blau fosc). Aquest recurs de lliure accés proporciona una ferramenta inavaluable per a ajudar els investigadors del cervell en la realització d'experiments en el laboratori i en l'ús de models informàtics.

    Cruixint les dades: els comptables ho fan, els gurus de màrqueting ho fan, i també ho fan els investigadors. Per a comprendre millor el cervell humà, els biòlegs han generat informació d'un valor de 50 anys amb el cervell de rata, descobrint com les neurones es connecten i parlen entre elles. Ara estes dades s'han organitzat sistemàticament en una base de dades anomenada ChemNetDB. Els esquemes que usen les dades (en la imatge) representen el cervell com un cercle, amb diferents regions representades al llarg del seu perímetre. Les línies al llarg del cercle representen totes les connexions descobertes (en negre) entre regions, revelant rutes en rates que es conserven en altres mamífers, com els ratolins i els primats. Amb un major aprofundiment es van separar diferents senyals químics utilitzats per aquestes connexions, sent les més comunes el GABA (rosa), després la dopamina (taronja), la serotonina (blau clar), el glutamat (blau) i, finalment, l'encefalina (blau fosc). Aquest recurs de lliure accés proporciona una ferramenta inavaluable per a ajudar els investigadors del cervell en la realització d'experiments en el laboratori i en l'ús de models informàtics.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge adaptada del treball de Hamid R. Noori i col·laboradors/es
    Institute of Psychopharmacology, Central Institute of Mental Health, Medical Faculty Mannheim, University of Heidelberg, Mannheim, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Biology, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.