-
22 de maig de 2016
Oïda Pilosa
¿Què tenen en comú l'antibiòtic gentamicina, la banda de rock “The Who” i la vellesa? Tots són responsables de la pèrdua d'audició. Un dany irreparable a les cèl·lules dins de l'orella anomenades cèl·lules ciliades internes (¡provocat en un concert de rock a tot volum!) evita que les ones sonores es converteixen en senyals elèctrics al cervell. Aquest procés és administrat per estructures similars a pèls situades a la superfície de les cèl·lules i anomenades estereocilis. Fer créixer noves cèl·lules ciliades de l'orella en una placa pot permetre trasplantaments per restaurar l'audició. Els investigadors van investigar aquesta possibilitat utilitzant ratolins. Les cèl·lules mare d'orelles de ratolí es van cutivar sobre una superfície especial per convertir-les en cèl·lules progenitores, cèl·lules preparades per convertir-se en cèl·lules ciliades de l'orella, però que necessiten un altra empenta. Aquesta empenta implicava afegir cèl·lules de suport de l'orella anomenades cèl·lules de l'estroma. El resultat, capturat mitjançant microscòpia electrònica de rastreig, era cèl·lules amb feixos d'estereocilis (a la foto). Demostrant que això es pot fer en ratolins ofereix esperança per a futurs esforços per desenvolupar un equivalent en humans.
Escrit per Lux Fatimathas
Institute of Cell and Development, College of Life Sciences, Zhejiang University, Hangzhou, Xina
Publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Stem Cells International, 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.