• 15 de juny de 2020

  Orelles de Cavalleria

  Corrent a l'escena d'una infecció, les nostres cèl·lules immunes, incloent-hi macròfags que 'digereixen' patògens nocius, creen un frenesí d'inflamació, de vegades experimentada com enrogiment o inflor. Però, els òrgans sensibles com els ulls i les orelles no poden permetre's el luxe d'arriscar-se a aquest dany col·lateral, i són sovint protegits per una barrera de teixit que té privilegis immunes (una mena d'àrea de 'no passar' per què no arriben les cèl·lules immunitàries. En teoria això deixa algunes cèl·lules, com les que es troben a la còclea de l'oïda interna, més propenses a infeccions. Però, les oïdes tenen una defensa secreta (ací les capes de cèl·lules de suport (dalt, blau fosc) també es comporten com macròfags, envoltant partícules virals (verd)): un procés anomenat fagocitosi. De fet, privar a aquests defensors locals d'una proteïna dels macròfags, permet que el virus penetre molt més profundament en el teixit de l'oïda (mitjà i dret). Altres investigacions poden revelar defenses similars protegint altres teixits sensibles.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Yushi Hayashi i col·laboradors
  Department of Molecular Oncology, Institute for Advanced Medical Sciences, Nippon Medical School, Tokyo, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, abril de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.