• 16 de maig de 2016

  Os Crescut

  Si despullem un animal o un humà, llevant-li la pell, els músculs i tendons, es veurà l'esquelet ossi a sota. Els ossos no sols proporcionen un suport tridimensional fort que aguanta el cos, ens permet moure’ns, protegeix els nostres òrgans vitals, i inclús ens ajuda a determinar la forma de la cara (gràcies al crani de sota). No obstant això, els científics que estudien el creixement dels ossos s'enfronten a un problema. La majoria de les cèl·lules al laboratori creixen en capes planes en plaques Petri de plàstic, estructures molt diferents a les tridimensionals d'un esquelet real. Per a crear un sistema més realista, els investigadors han descobert la manera de cultivar les cèl·lules òssies en un entorn 3D, com aquesta cèl·lula òssia del crani (coneguda com osteoblast), a la foto es troba artificialment acolorit de roig, a l'interior d'una matriu de suport grisa. Gràcies a aquest sistema, els científics poden espiar les cèl·lules òssies a mesura que creixen, ampliant coneixements importants sobre la manera en què es forma l'esquelet.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge d'Arkhat Abzhanov
  Imperial College London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Imatge seleccionada en Imperial Innovations, competició de 2016 The Art of Research""

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.