• 31 de març de 2015

  Paisatge Metabòlic

  Cada segon de cada dia, es produixen incomptables reaccions químiques a les cèl·lules de tot el nostre cos, que ens permeten respirar, menjar, moure'ns i pensar. Aquestes transformacions químiques formen una xarxa increïblement complexa, coneguda col·lectivament com a metabolisme, que amb el desenvolupament d'una nova tècnica d'imatgeria, el fenotipat molecular computacional (CMP), ens permet ara la seua observació. CMP consistix en etiquetar un conjunt de xicotetes partícules utilitzant anticossos, després se superposen aquestes imatges per crear un mapa codificat per colors que revele la composició química de cada cèl·lula. La fotografia mostra teixit renal de ratolí; la tinció de tres molècules xicotetes produïdes quan l'aliment es descompon (aspartat, glutamina i glutatió, en roig, blau i verd, respectivament) mostrant que diferents grups de cèl·lules del mateix òrgan poden realitzar diferents reaccions alhora. La producció i la degradació de la glutamina són d'especial interés, ja que aquesta molècula està involucrada en molts processos clau en cèl·lules canceroses.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge finalista del premis Wellcome Image, de Jefferson R. Brown, Robert E. Marc, Bryan W. Jones, Glen Prusky i Nazia Alam
  University of Utah, EUA
  Drets de la imatge reservats per the Wellcome Trust
  Investigació publicada en Clinical Cancer Research, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.