• 30 de març de 2015

  Dins de la Blavor

  Els avanços en les tècniques imatgeria permeten observar sistemes i estructures biològics cada vegada amb més detall, revelant tant les noves respostes a les preguntes científiques i com una bellesa sovint sorprenent. Presentant algunes de les imatges més impressionants i sorprenents creades per investigadors i fotògrafs de tot el món, la recent edició de la competició Wellcome Images celebra aquesta interacció entre l'art i la ciència. Les frondes blaves complexes que es mostren a la imatge recorden els delicats filaments tous d'un coral, però aquesta imatge no es podria obtindre al mar profund: representa una sola cèl·lula de Purkinje, una neurona fotografiada emprant microscòpia electrònica de rastreig del cervell d'una rata. Algunes de les neurones més grans del cervell, les cèl·lules de Purkinje són famoses per la seua elaborada xarxa amb forma d'arbre de petites projeccions, conegudes com a dendrites, que les permeten rebre senyals de moltes altres neurones. El seu paper en la integració de la informació fa que les cèl·lules de Purkinje siguen crítiques en molts processos, inclòs l'aprenentatge del control de seqüències de moviments.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge finalista dels premis Wellcome Image, de M. Hausser, Sarah Rieubland i Arnd Roth
  University College Londres
  Drets de la imatge reservats per la Wellcome Trust
  Investigació publicada en Nature, juny de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.