• 11 de octubre de 2022

  Parlem de les ROS

  Més de 10 milions de persones a tot el món viuen amb la malaltia del Parkinson. Una afecció cerebral que empitjora progressivament i afecta principalment al moviment, però que també pot causar problemes com ara insomni i de salut mental. Malgrat un considerable repertori d’investigació enrere, no està clar què causa la malaltia de Parkinson. Els possibles culpables, no obstant, són els mitocondris que produïxen la moneda energètica que alimenta la cèl·lula. Dins dels mitocondris trobem una sèrie de cinc complexos, afortunadament anomenats de l’u a cinc, que formen aquesta línia de producció. Però aquest procés també produïx un subproducte anomenat espècie reactiva de l’oxigen (ROS; ressaltat en taronja en aquestes imatges de cervells de mosca del vinagre) que causa danys a la cèl·lula. Uns investigadors han descobert que les mutacions al complex mitocondrial IV conduïxen a un augment de nivells de ROS (a la part inferior esquerra) en comparació amb els nivells “normals” (les altres tres imatges). Majors nivells de ROS que induïxen danys al voltant, podrien explicar la causa del Parkinson i per què empitjora amb el temps.

  Escrit per Sophie Arthur
  Imatge del treball de Maria E. O'Hanlon i col·laboradors
  School of Health & Life Sciences, Teesside University, Middlesbrough, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Neurobiology of Disease, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.