• 11 de març de 2021

    Patrons de Dissenyador

    En 1952, el matemàtic Alan Turing va publicar un article on explicava com els sistemes biològics podien crear patrons espontàniament simplement a través de les interaccions de diferents molècules. Encara que van ser necessàries moltes dècades perquè la idea de Turing fos correcta, ara sabem que aquests processos de creació de patrons estan involucrats en moltes parts de la vida, des de crear les ratlles en el cos d'un peix fins a donar forma a les parts d'un embrió en desenvolupament. Per obtindre més informació sobre com funcionen aquests patrons, els investigadors han utilitzat tècniques d'enginyeria genètica per a crear bacteris "de disseny". Les colònies de bacteris que es veuen en aquesta imatge haurien de créixer com cercles regulars, però en lloc d'això generen aquestes estructures similars a flors a causa dels tipus de patrons de Turing que normalment es veurien en sistemes més complexos com les mosques del vinagre o fins i tot els humans. Aquests microbis dissenyadors oferixen una nova forma d'estudiar com es creen els patrons i estructures als organismes vius, fins i tot dins dels nostres propis cossos.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Salva Duran-Nebreda i col·laboradors/es, Ricard Solé lab
    Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), Barcelona, Espanya
    Drets de la imatge reservats pels autor originals
    Investigació publicada en ACS Synthetic Biology, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.