• 11 de març de 2021

  Patrons de Dissenyador

  En 1952, el matemàtic Alan Turing va publicar un article on explicava com els sistemes biològics podien crear patrons espontàniament simplement a través de les interaccions de diferents molècules. Encara que van ser necessàries moltes dècades perquè la idea de Turing fos correcta, ara sabem que aquests processos de creació de patrons estan involucrats en moltes parts de la vida, des de crear les ratlles en el cos d'un peix fins a donar forma a les parts d'un embrió en desenvolupament. Per obtindre més informació sobre com funcionen aquests patrons, els investigadors han utilitzat tècniques d'enginyeria genètica per a crear bacteris "de disseny". Les colònies de bacteris que es veuen en aquesta imatge haurien de créixer com cercles regulars, però en lloc d'això generen aquestes estructures similars a flors a causa dels tipus de patrons de Turing que normalment es veurien en sistemes més complexos com les mosques del vinagre o fins i tot els humans. Aquests microbis dissenyadors oferixen una nova forma d'estudiar com es creen els patrons i estructures als organismes vius, fins i tot dins dels nostres propis cossos.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Salva Duran-Nebreda i col·laboradors, Ricard Solé lab
  Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), Barcelona, Espanya
  Drets de la imatge reservats pels autor originals
  Investigació publicada en ACS Synthetic Biology, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.