• 15 de gener de 2020

  Patrons de Respiració

  L'asma és una malaltia molt generalitzada que afecta a la ventilació durant la respiració, sovint produint inflamacions i cicatrius al voltant de les vies respiratòries i pulmons. Fins fa poc, es pensava que les zones danyades eren aleatòries, però aquests escanejos de MRI de dos pacients emparentats amb asma mostren corrents coincidents del flux d'aire (en blau) al voltant dels pulmons afectats. Els escanejos pertanyen a dues bessones no idèntiques, de més de 40 anys, els patrons asmàtics de les quals han coincidit durant un període de 7 anys. Investigacions futures podrien descobrir que els efectes amagats de l'asma no són completament aleatoris, sinó que potser són influenciats per la genètica o l'entorn, i pot suggerir formes per a dissenyar una medicina personalitzada per tractar la malaltia.

  Escrit per John Ankers
  Imatge treta del treball de Schulich Medicine & Dentistry, Western University
  Robarts Research Institute, Western University, London, Ontario, Canadà
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Chest, desembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.