• 3 de juny de 2019

  Pela Sense Residus

  Quan, amb emoció, li lleves una enganxina de promoció a un llibre nou i brillant, moltes vegades es queden restes enganxoses cobrint la portada. El mateix sol passar quan intentem llevar biofilms (a la imatge) - denses capes de bacteris que provoquen problemes quan s'instal·len sobre l'equipament mèdic o industrial. Els investigadors han estat tractant de comprendre les propietats físiques dels biofilms que els fan tan resistents, i han desenvolupat una nova tècnica per a eliminar-los. Han trobat que els extrems dels biofilms tendixen a ser hidrofòbics, el que vol dir que es pot utilitzar aigua per trencar la unió entre el biofilm i la superfície a la que s'adherix. Aquest ús de l'aigua, sumat a una suau descamació, va llevar de forma neta els biofilms com quan es mulla un got de vidre nou, en aigua, abans d'arrencar la molesta enganxina del codi de barres. A més, molt important, la tècnica no deixa cap residu, el que significa que el biofilm és menys probable que torne a créixer, i les infeccions es poden mantindre a ratlla.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Jing Yan i col·laboradors
  Princeton University, Princeton, NJ, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Advanced Materials, octubre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.