• 2 de juny de 2019

  Peduncles Màgics de la Memòria

  Aquestes estructures verds brillants són cosos pedunculats, conjunts de neurones altament empaquetades al cervell d'un mosca de la fruita adulta. Es van descriure, per primera vegada, fa més de 150 anys, i juguen un paper important en l'aprenentatge, especialment pel que fa als olors. Sovint s'utilitzen com a model en l'estudi dels processos de memòria en humans. Les neurones dels cossos pedunculats poden establir dos tipus de comunicació, lliberant o rebent senyals químics, o mitjançant connexions elèctriques directes (no obstant, no està clar quins processos exactes s'hi produeixen en la generació de memòria). Amb l'objectiu de descobrir-ho, els investigadors van llevar un dels gens responsables de la producció de connexions elèctriques entre aquestes cèl·lules, conegudes com unions de tipus gap, i van descobrir que les mosques tractades no podien aprendre a associar una olor característica amb un xoc elèctric lleu. Aquest resultat evidencia que la comunicació elèctrica directa és indispensable per a la formació i recuperació de la memòria en les mosques, i potser també als humans.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Wei-Huan Shyu i col·laboradors
  Graduate Institute of Biomedical Sciences, College of Medicine, Chang Gung University, Taoyuan, Taiwan
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.