• 26 de novembre de 2015

  Percepció de la Picor

  L’espantosa sensació d’un insecte arrossegant-se sobre la teua cama probablement provoque un acte reflex instantani de la mà per colpejar les bestioles voladores. És la pertorbació que fan els insectes sobre els xicotets pèls en la pell la que produeix el senyal de la sensació de picor –coneguda com picor mecànica. Però, com aquests senyals es transmeten o s'eliminen –de manera que una persona no es rasque sense control a la mínima sensació– era un misteri. Els estudis en ratolins han revelat que els senyals que sorgeixen de les neurones sensorials de la pell (en verd a la imatge) es mantenen sota el control d'interneurones inhibidores particulars (en roig). Quan l'activitat d'aquestes cèl·lules inhibidores estaven específicament bloquejades en ratolins, els animals van començar a rascar-se compulsivament. Les respostes dels animals a les substàncies irritants o al dolor, no obstant, es van mantenir sense canvis, suggerint que les interneurones estan específicament involucrades en la regulació del picor mecànic. Aquest descobriment podria conduir en última instància a maneres de calmar l’impuls incessant de rascar-se en pacients amb picor crònica.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge cortesia del Salk Institute
  The Salk Institute for Biological Studies, La Jolla, CA, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.