• 25 de novembre de 2015

    Renaixement Víric

    Fins un 8% del nostre ADN prové de virus, els codis genètics del quals van passar a formar part dels genomes dels nostres avantpassats per mitjà d'infeccions que han succeït durant milers d'anys. Mentres que la majoria d'ells són generalment inofensius, els investigadors han descobert recentment que una malaltia mortal de les motoneurones coneguda com a esclerosi lateral amiotròfica (ELA) podria desencadenar-se quan uns gens virals antics anomenats HERV-K es desperten de la seua letàrgia mil·lenària. Aquest conjunt de gens, que apareixen com unes taques grogues en l'escorça cerebral d'un ratolí, es van trobar activats en un grup de pacients que havien mort per l'ELA, els investigadors van descobrir, on estos gens produïen una proteïna tòxica per a les neurones. Mentres que l'ELA s'ha relacionat amb mutacions en més de 50 gens diferents, el que va causar el canvi en aquestos gens virals continua sent un misteri que els científics ara tracten de resoldre per a neutralitzar-los.

    Escrit per Tristan Farrow
    Imatge del treball de Wenxue Li i Myoung-Hwa Lee, i col·laboradors
    National Institute of Neurological Disorders and Stroke, National Institutes of Health, Bethesda, MD, EUA
    Drets reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Science Translational Medicine, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.