• 21 de maig de 2015

  Percepció de la Profunditat

  ¿Com discernim la distància? Ací hi ha una il·lusió on les dues línies blanques són iguals –aleshores, ¿per què els nostres cervells interpreten que la línia de dalt és més llarga? Una teoria suggereix que, quan som nadons, aprenem que les coses distants semblen més menudes així, el cervell compensa i interpreta la línia com més llarga. Però tot i que aquesta teoria apel·la al sentit comú, no està basada en cap evidència. El problema és com obtindre l'evidència –molta gent comença a comprendre la perspectiva quan són infants però avaluar una il·lusió en nadons no és pràctic. En lloc d'açò, els investigadors han mostrat la il·lusió a xiquets més majors que acabaven d'adquirir visió total després d'haver nascut cecs. Inesperadament aquests individus eren immediatament susceptibles a la il·lusió –veien la línia de dalt com més llarga tot i que no tenien experiència del que era la perspectiva. Així que, com el cervell processa les imatges, no l'aprenentatge previ, és el que fa funcionar aquest truc.

  Escrit per Julie Webb

  Imatge original de Darren Lewis
  Imatge reproduïda del treball de Tapan Gandhi i col·laboradors
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2015
  Investigació publicada en Current Biology, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.