• 2 de juliol de 2016

  Perfils Nerviosos

  A mesura que els anys passen, els nostres cossos acumulen cicatrius de les lesions que sofrim. Durant molt de temps es va creure que el nostre cervell era particularment vulnerable al dany perquè no es podien produir noves neurones. Les investigacions posteriors han demostrat que això no és cert, amb noves neurones descobertes a una part del cervell anomenada hipocamp. Disfuncions en la capacitat de generar noves cèl·lules en aquesta àrea estan implicades en la malaltia d'Alzheimer, l'epilèpsia i la depressió. El debat continua en marxa respecte quan aquestes noves cèl·lules s'integren a les xarxes neurals existents. Per resoldre això cal més informació sobre com aquestes cèl·lules maduren en el temps. A l'hipocamp de ratolí, visualitzar les proteïnes Thy1 (verd) i doublecortin (cian) ha permès als investigadors identificar les cèl·lules madures respecte les generades a l'adult, respectivament. Centrant-se en les generades a l'adult, han rastrejat la morfologia cel·lular i la mida del nucli. Conjuntament, aquestes característiques descriuen acuradament el grau de maduresa de la cèl·lula, ajudant a desemmascarar com aquestes cèl·lules contribueixen a la funció del cervell.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Tijana Radic, Omar Al-Qaisi i Tassilo Jungenitz, i col·laboradors
  Institute of Clinical Neuroanatomy, NeuroScience Center, Goethe-University Frankfurt, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.