• 27 de febrer de 2018

  Perill Latent

  El càncer de mama és difícil de véncer, principalment perquè les cèl·lules canceroses migren cap a altres teixits per formar tumors secundaris o metàstasi. En la forma més comuna de càncer de mama, aquestes cèl·lules poden romandre inactivades a la medul·la òssia durant llargs períodes de temps, que varien entre pacients, la qual cosa fa difícil anticipar-se als problemes que podrien sorgir. La clau per predir la metàstasi pot residir en una proteïna coneguda com a MSK1 (mostrada en verd a la foto, dins dels nuclis blaus de les cèl·lules canceroses). Entre els pacients de càncer de mama, la metàstasi s’activa més prompte quan les seues cèl·lules expressen nivells baixos de MSK1, mentre que els nivells alts s’associen amb recaigudes posteriors, el que suggerix que MSK1 promou la latència. Quan es modula la forma d’empaquetament de l’ADN, es manté l’expressió dels gens reguladors associats amb una capacitat reduïda per a la metàstasi. Com a tècnica diagnòstica, examinar els nivells de MSK1 podria ajudar a identificar els pacients amb un major risc, per tractar-los d’una manera més efectiva.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Cristina Figueras-Puig, IRB Barcelona
  Oncology Program, Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona), The Barcelona Institute of Science and Technology, Barcelona, Espanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Cell Biology, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.