• 26 de febrer de 2018

  Secrets de la Sedació

  Representant una de les primeres operacions usant anestèsics, aquesta fotografia representa una revolució mèdica. Des de l'ús pioner de l'èter per proporcionar alleugeriment del dolor en la dècada de 1840, els anestèsics s'han convertit en un component essencial i sofisticat de l'instrumental en cirurgia. Bloquegen el dolor en obstruir la comunicació entre les neurones, a la sinapsi, encara que com funcionen exactament és una pregunta complicada. Part de la resposta és que els fàrmacs anestèsics obstruixen als receptors dels neurotransmissor GABA, molècula clau de senyalització en el sistema nerviós. Conegut com un mecanisme postsinàptic, açò evita que les neurones destinatàries reben senyals. No obstant això, investigacions recents van descobrir l'evidència de què els anestèsics també poden actuar presinàpticament, la qual cosa fa que el primer pas és dificultat l'alliberament de neurotransmissors. El propofol, l'anestèsic modern més comunament utilitzat, pareix interferir amb una proteïna SNARE, un component essencial de la maquinària per a l'alliberament de neurotransmissors. Açò suggerix una doble acció per als anestèsics, que afecta tant a les neurones emissores com a les receptores, per impedir la transmissió de senyals.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge cortesia de la Wellcome Collection
  Investigació del Queensland Brain Institute, The University of Queensland, Brisbane, Austràlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Cell Reports, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.