• 18 d'octubre de 2022

  Perseguint Al·lergògens

  Comences a esternudar i sibilar. El teu pit es comprimix. Estàs tenint un atac al·lèrgic d'asma. Açò és a causa d'inhalar al·lèrgens com el pol·len o la caspa que arriba a cèl·lules immunitàries anomenades limfòcits T col·laboradores (cèl·lules Th2), detonant la inflamació al voltant de les vies respiratòries. Així i tot, el mecanisme pel qual aquests al·lèrgens són capturats i presentats a les cèl·lules Th2 és incert. Uns investigadors utilitzen ratolins genèticament modificats per a tindre diferents cèl·lules incloent cèl·lules immunitàries, que tenen proteïnes fluorescents. Els pulmons de ratolí es van analitzar amb microscòpia de dos fotons (a la imatge), revelant cèl·lules que recobrixen les vies (en verd), col·lagen fora de les cèl·lules (en blau) i altres cèl·lules (en roig). Els ratolins inhalaven al·lergògens que estaven marcats amb fluorescència i, en imatges posteriors, es revelava que els al·lergògens eren capturats i presentats per cèl·lules immunitàries dels pulmons anomenades macròfags associats a bronquis (MAB). Els MAB s'acumulaven en regions riques en col·lagen prop de punts de ramificació de les vies, on els al·lergògens solien depositar-se, i interactuaven amb cèl·lules Th2 i altres cèl·lules immunitàries anomenades cèl·lules dendrítiques, potenciant el seu paper com a cèl·lules presentadores d'al·lèrgens.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Vídeo del treball de Xin-Zi Tang i col·laboradors
  Cardiovascular Research Institute, University of California, San Francisco, San Francisco, CA, EUA
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.