• 15 de juliol de 2019

  Perseguint Cues

  L’esperma ha de generar molt de poder: la cursa per a fertilitzar un ou redueix la competència de 100.000 a un (o potser dos). Per a avaluar els nedadors més aptes, els "recompte d’esperma" normalment busquen que els caps que es balancegen (blancs): per a veure com d’ansioses són les cèl·lules per a aquest important bany. Ací, una nova combinació de tècniques se centra en d’on prové el poder per al viatge cap avant: la cua. Cada flagel ondula i batega per a impulsar els espermatozoides, produint patrons amb més subtileses que els moviments del cap espermàtic. Aquests dos espermatozoides humans tenen els seus patrons de cua rastrejats: amb l’esperma dret “hiperactiu” després d'un tractament químic. Un model matemàtic preparat amb aquests experiments pot ara predir xicotets canvis de força i energia necessaris perquè els espermatozoides viatgen amb eficàcia. Relacionar-ho amb la fertilitat pot ajudar amb tractaments futurs o amb la selecció d’esperma "saludable" per a procediments com la fecundació in vitro.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de M T Gallagher i col·laboradors
  School of MathematicsInstitute for Metabolismand Systems Research, University of Birmingham, Birmingham, RU
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Human Reproduction, juliol de 2009

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.