• 14 de juliol de 2019

  Menjant-te

  L’amebosi, infecció provocada pel paràsit eucariota Entamoeba histolytica, afecta al voltant de 50 milions de persones al voltant del món, causant símptomes des de la diarrea fins a abcesos hepàtics. Entamoeba (a la imatge, de color verd) ingerix glòbuls rojos (en roig), i els microbis en l’intestí de l’hostatge, menjant-se’ls per fagocitosi. Aquest procés requerix el seu citoesquelet, la xarxa de proteïnes filamentoses que donen l’estructura a les cèl·lules, per ser molt dinàmiques, canviant la seua forma quan és necessari. La clau de la seua flexibilitat és una proteïna anomenada EhP3, una de la llarga família de les proteïnes eucariotes, les proteïnes 14-3-3, les quals s’acumulen a unes "copes fagocítiques", on la membrana cel·lular es corba per envoltar les cèl·lules diana. Baixant els nivell d'EhP3 es reduïx el nivell de fagocitosi, ja que EhP3 actua com a eix organitzador del reacoblament del citoesquelet, unint-se a moltes altres proteïnes que, al seu torn, interactuen amb fibres d'actina en el citoesquelet. Entendre les interaccions d’aquestes proteïnes ajuda a entendre un procés crucial d’aquest paràsit, potencialment descobrint nous objectius per a futurs tractaments.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Shalini Agarwal (2019)
  School of Life Sciences, Jawaharlal Nehru University, New Delhi, Índia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.