• 21 de juny de 2015

  Plaques Proteiques

  Una proteïna priònica és un patogen que és capaç de doblegar-se de múltiples formes, causant malalties priòniques com la malaltia de les vaques boges. Aquestes rares afeccions neurodegeneratives es produeixen quan els prions s'enreden en el teixit cerebral dels mamífers, formant grumolls proteics coneguts com a plaques. Els compostos luminescents han sigut prèviament utilitzats per a aïllar i estudiar els prions –una tècnica que actualment s'utilitza com una manera d'estudiar la progressió de la malaltia d'Alzheimer. La malaltia d'Alzheimer és coneguda per compartir determinades similituds amb les malalties priòniques –en els cervells dels pacients d'Alzheimer les proteïnes β-amiloide i tau formen aglutinaments al voltant de les neurones. Estudis recents sobre les plaques de β-amiloide (en blau a la imatge) usant les eines emprades en la investigació dels prions, van revelar les diferents fibres de β-amiloide. Aquesta variació podria explicar perquè els malalts es deterioren amb velocitats molt diferents. Estudis posteriors esperen poder donar a conèixer els factors desencadenants que hi ha darrere dels dipòsits de proteïnes, ajudant en el disseny de nous fàrmacs terapèutics.

  Escrit per Helen Thomas

  Imatge de Cardiff University School of Medicine
  Cortesia de Wellcome Images, Londres
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Article publicat en Nature, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.