• 20 de desembre de 2022

  Plegant Ovaris

  Els principals aspectes de la fertilitat es determinen fins i tot abans de nàixer. La densa disposició dels fol·licles portadors d'òvuls en els ovaris s'establix en les primeres etapes del desenvolupament. Alguns d'aquests fol·licles actuen com a reserva d'òvuls per a tota la vida i, amb una reserva finita, és essencial ordenar-los bé per a establir la fertilitat. Però no se sap molt bé com es produïx aquesta ordenació. Per a saber més, els investigadors van examinar els ovaris de ratolins en diferents fases de desenvolupament mitjançant imatges en 3D d'alta resolució (en la imatge), per a veure el procés com en una pel·lícula de stop-motion. Van veure que els extrems de cada ovari es pleguen un cap a l'altre abans del naixement i que l'ordenació dels fol·licles es produïx al mateix temps. La remodelació simultània dels lligaments pròxims pot apuntar a les forces que estan darrere dels canvis, i aquesta informació sobre com les transformacions estructurals són determinants primerencs de les reserves d'òvuls ajudarà els investigadors a comprendre, previndre i tractar millor la infertilitat.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball de Jennifer McKey i col·laboradors/es
  Department of Cell Biology, Duke University Medical Center, Durham, NC, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicada en eLife, setembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.