• 21 de desembre de 2022

  Alimentant Fetus

  Durant l'embaràs, el fetus necessita una aportació constant de nutrients a través de la placenta. Si alguna cosa va malament amb la placenta, pot produir-se una restricció del creixement fetal (RCF), que pot ser mortal. Actualment no hi ha tractament, excepte el part prematur. La investigació de tractaments ha resultat difícil, ja que els models animals encara no estan prou ben caracteritzats com per a proporcionar resultats útils que puguen traslladar-se a assajos amb humans. Els investigadors descriuen ara la funció i estructura de la placenta en un model de conill amb RCF. Els fetus de conill i les placentes que els acompanyaven van nàixer 5 dies després d'induir-se el RCF. Les placentes es van analitzar mitjançant microtomografia de rajos X (en la imatge, la placenta normal; els colors indiquen el diàmetre dels vasos sanguinis), la qual cosa va revelar un menor nombre de vasos sanguinis a la regió que subministra nutrients al fetus. A més, els fetus nascuts presentaven problemes pulmonars i de comportament, i les proves realitzades posteriorment en els seus cervells i pulmons van revelar també canvis estructurals. Aquest model destaca com els canvis en els vasos sanguinis de la placenta coincidixen amb problemes cerebrals i pulmonars en els fetus durant la RCF.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball d'Ignacio Valenzuela i col·laboradors/es
  Department of Development and Regeneration, Cluster Woman and Child, Group Biomedical Sciences, KU Leuven, Leuven, Bèlgica
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicada en Scientific Reports, novembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.