• 8 de gener de 2019

    Potes o ales?

    Tot i que poden semblar molt diferents externament, un pollastre i un ratolí, són sorprenentment similars internament. Ambdós són tetràpodes, és a dir, presenten quatre extremitats, tot i que les aus tenen ales en lloc de potes davanteres. El mateix grup de gens controla el creixement i el desenvolupament de les ales i les potes dels dos animals. Aquestes imatges mostren l'activitat de tres d'aquests gens, coneguts com a gens Hox, en la pota davantera d’un embrió de ratolí desenvolupant-se en el úter (dalt) o l’ala d’un pollet creixent en l'interior d’un ou (baix). Les diferències crucials en els interruptors que activen i desactiven els gens Hox, controlen els patrons d’activitat genètica en cada espècie així com la forma de les extremitats resultants. Curiosament, un d’aquests interruptors és molt més similar en pollastres i rates penades, que en rates penades i ratolins, el que suggerix que podria ser responsable de generar ales en aus i en mamífers voladors.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball de Nayuta Yakushiji-Kaminatsui i col·laboradors
    School of Life Sciences, Federal Institute of Technology, Lausanne, Lausanne, Suïsa
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Biology, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.