• 22 de desembre de 2022

  Predisposats al Deteriorament

  La pèrdua de memòria, la confusió i la disminució de la funció cognitiva que experimenten els malalts d'Alzheimer són el resultat d'una neurodegeneració progressiva, que al seu torn està vinculada a l'acumulació de proteïnes mal plegades i a la inflamació del cervell. Malgrat les nombroses investigacions realitzades, la causa principal de la malaltia continua sent desconeguda, però estudis recents revelen que les cèl·lules cerebrals dels pacients d'Alzheimer poden ser fonamentalment diferents de les de persones sanes d'edat similar. Es va descobrir que les neurones derivades de cèl·lules mare de pacients, com les tenyides de verd que es mostren, són més propenses al deteriorament relacionat amb l'edat, o senescència, que les de persones sanes, i aquesta senescència fa que les cèl·lules alliberen factors proinflamatoris. L'augment de la senescència també es va observar en cervells postmortem. Donat que ja s'utilitzen fàrmacs contra la senescència per a tractar altres malalties inflamatòries, s'espera que, si aquests fàrmacs són capaços de travessar la barrera hematoencefàlica, puguen ajudar a reduir la inflamació i la degeneració del cervell amb Alzheimer.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball de Joseph R Herdy i col·laboradors/es
  Laboratory of Genetics, The Salk Institute for Biological Studies, La Jolla, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Research published in Cell Stem Cell, December 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.