• 22 de desembre de 2022

  Predisposats al Deteriorament

  La pèrdua de memòria, la confusió i la disminució de la funció cognitiva que experimenten els malalts d'Alzheimer són el resultat d'una neurodegeneració progressiva, que al seu torn està vinculada a l'acumulació de proteïnes mal plegades i a la inflamació del cervell. Malgrat les nombroses investigacions realitzades, la causa principal de la malaltia continua sent desconeguda, però estudis recents revelen que les cèl·lules cerebrals dels pacients d'Alzheimer poden ser fonamentalment diferents de les de persones sanes d'edat similar. Es va descobrir que les neurones derivades de cèl·lules mare de pacients, com les tenyides de verd que es mostren, són més propenses al deteriorament relacionat amb l'edat, o senescència, que les de persones sanes, i aquesta senescència fa que les cèl·lules alliberen factors proinflamatoris. L'augment de la senescència també es va observar en cervells postmortem. Donat que ja s'utilitzen fàrmacs contra la senescència per a tractar altres malalties inflamatòries, s'espera que, si aquests fàrmacs són capaços de travessar la barrera hematoencefàlica, puguen ajudar a reduir la inflamació i la degeneració del cervell amb Alzheimer.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge del treball de Joseph R Herdy i col·laboradors/es
  Laboratory of Genetics, The Salk Institute for Biological Studies, La Jolla, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Research published in Cell Stem Cell, December 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.