• 3 d'abril de 2015

  Prenent-ho

  Semblant-se a un paisatge de muntanyes esglaonades, rugits de volcans i canyons profunds, aquesta imatge d'una cèl·lula de cervell és adequadament dramàtica per la tecnologia pionera que il·lustra. L'abisme enmig de la cèl·lula és una incisió feta per investigadors que treballen amb nous mètodes de lliurament de fàrmacs, que els permet observar l'absorció de nanotubs, que es mostren aquí en roig i marró. Només amb uns nanòmetres (la mil milionèssima part d'un metre) de llarg, aquestes partícules són essencialment unes bastides d'àtoms de carboni, sobre els quals es poden connectar altres molècules, com ara drogues o material genètic. Com que poden ser dissenyats per ser fàcilment absorbits per les cèl·lules, els nanotubs poden utilitzar-se per portar aquestes molècules útils a les cèl·lules diana. El fet de poder intervindre en cèl·lules específiques del cervell seria especialment valuós i augmentaria la possibilitat d'oferir tractaments per combatre les malalties neurològiques, com les malalties de Parkinson i de Huntington.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge finalista dels premis Wellcome Image, de Khuloud T. Al-Jamal, Serene Tay i Michael Cicirko
  King's College London
  Drets de la imatge reservats per Wellcome Trust
  Investigació publicada en PLOS One, novembre de 2013

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.