-
12 de juliol de 2020
Problemes a la Casa Veïna
La senescència és un fenomen on les cèl·lules envellides o danyades passen a una espècie d’estat d’inactivitat, on deixen de proliferar, protegint-nos de càncer. Però un nou estudi suggereix que aquestes cèl·lules “adormides” podrien tindre una influència desfavorable en les seues veïnes, ja que experiments previs han mostrat que desfer-se de les cèl·lules en senescència dels teixits en realitat redueix les possibilitats de desenvolupar càncer. Mostres de pell de ratolins normals (panels a l’esquerra) evidencien que les cèl·lules creixen ordenadament, formant capes fines. Però mostres d’animals que van ser modificats genèticament per a activar permanentment p16, un gen que desencadena la senescència (panels a la dreta), revelen que aquestes cèl·lules adormides envien senyals que promouen que les cèl·lules veïnes sanes cresquen descontroladament i inicien la ruta per formar un càncer. Tal vegada bloquejant aquests senyals (o desfer-se de totes les cèl·lules senescents a la vegada) podria resultar ser una bona estratègia per a prevenir el càncer en el futur.
Escrit per Kat Arney
Imatge adaptada del treball de Narmen Azazmeh i col·laboradors/es
Departament of Developmental Biology and Cancer Research, Institute for Medical Research – Israel-Canada, The Hebrew University–Hadassah Medical School, Jerusalem, Israel
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Nature Communications, juny de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.