-
26 d'agost de 2018
Procés In-ductiu
Arrupit entre el fetge, la melsa i l'intestí prim, el pàncrees col·labora amb la nostra nutrició amb dues funcions principals: secretant les hormones insulina i glucagó al torrent sanguini per regular els nivells de sucre, i produint enzims digestius. Un sistema complex de conductes transporten aquests enzims al duodé, el primer segment de l'intestí prim, on trenquen partícules d'aliment provinents de l'estómac. En la imatge del pàncrees embrionari del ratolí, la tinció roja marca els illots Langerhans productors d'insulina, mentre que els conductes pancreàtics i el duodé gros, pel voltant, es mostren en verd. El desenvolupant d'aquesta xarxa de conductes pancreàtics necessita diverses etapes: en l'inici, un grup de cèl·lules s'organitzen per formar petits tubs, creant una xarxa densa de conductes, que serà podat per convertir-se en un sistema simplificat, mantenint els conductes més útils. Investigar aquest procés podria ajudar-nos a entendre el desenvolupament d'altres glàndules secretores del cos.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge de Dror Sever, DanStem, University of Copenhagen
DanStem and the Niels Bohr Institute, University of Copenhagen, Copenhagen, Dinamarca
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en PLOS Biology, juliol de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.