• 25 de gener de 2017

    Ràbia Estressant

    Cadascun de nosaltres tenim diverses respostes a l'estrès. Alguns prefereixen eliminar-ho fent esport, o amb hobbies, mentre que altres opten per anar al bar, o per no eixir del llit. Al contrari, les nostres cèl·lules responen a l'estrès d'una infecció viral anant a la vaga. Quan les neurones humanes sanes (esquerra) s'infecten amb el virus de la ràbia, generen petits acúmuls coneguts com a grànuls d'estrès (taques de color rosa i groc en les cèl·lules de la dreta, observades vuit hores després de la infecció). Aquests grànuls acaparen la maquinària cel·lular de producció de proteïna, impedint que produïsca noves molècules. Això és un mecanisme útil de defensa, tot detenint la producció de nous virus i ajudant a limitar la infecció. Tanmateix, no n'és perfecte, i el virus de la ràbia ha desenvolupat vies per tal d'evitar aquest bloqueig. Bé que la ràbia és hui en dia rara entre els humans, encara pot matar; aleshores, entendre com afecta les cèl·lules és un altre pas cap a la seua eradicació.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Jovan Nikolic i col·laboradors/es
    Institute for Integrative Biology of the Cell (I2BC), CEA, CNRS, Univ Paris-Sud, Université Paris-Saclay, Gif-sur-Yvette, França
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicada en PLOS Pathogens, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.