• 25 de gener de 2017

  Ràbia Estressant

  Cadascun de nosaltres tenim diverses respostes a l'estrès. Alguns prefereixen eliminar-ho fent esport, o amb hobbies, mentre que altres opten per anar al bar, o per no eixir del llit. Al contrari, les nostres cèl·lules responen a l'estrès d'una infecció viral anant a la vaga. Quan les neurones humanes sanes (esquerra) s'infecten amb el virus de la ràbia, generen petits acúmuls coneguts com a grànuls d'estrès (taques de color rosa i groc en les cèl·lules de la dreta, observades vuit hores després de la infecció). Aquests grànuls acaparen la maquinària cel·lular de producció de proteïna, impedint que produïsca noves molècules. Això és un mecanisme útil de defensa, tot detenint la producció de nous virus i ajudant a limitar la infecció. Tanmateix, no n'és perfecte, i el virus de la ràbia ha desenvolupat vies per tal d'evitar aquest bloqueig. Bé que la ràbia és hui en dia rara entre els humans, encara pot matar; aleshores, entendre com afecta les cèl·lules és un altre pas cap a la seua eradicació.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Jovan Nikolic i col·laboradors
  Institute for Integrative Biology of the Cell (I2BC), CEA, CNRS, Univ Paris-Sud, Université Paris-Saclay, Gif-sur-Yvette, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en PLOS Pathogens, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.