• 16 de març de 2021

  Raigs de Captura

  Els raigs X travessen sense dolor la carn i els teixits revelant fractures o trencaments als ossos als patrons que hi ha en un detector. Mentre que han revolucionat la medicina moderna, els raigs-X també comporten riscos- una exposició prolongada a elevades dosis podria causar enfermetat. Així que els radiògrafs estan atents a formes de reduir la nostra esposició als raigs X. Juntant nombroses noves technologies, aquí hi ha una nova tècnica d'impressió 3D que ruixa una barreja d'aerosols de perovskita, un mineral que ajuda a captar raigs X, en un patró de pilars clavats en una capa de suport de grafé. El petit llit de quadrats sensibles forma un detector de raigs X barat i altament sensible, cadascun contribuint els píxels a una imatge d'ordinador amb dosis de raigs X 1000 vegades menors que les dosis de raigs X sovint usades avui en dia. Aquest nou aparell requereix també maquinària menys costosa, prometent una imatgeria mèdica segura i viable al voltant del món.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de L. Forró, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)
  Laboratory of Physics of Complex Matter (LPMC), EPFL, Lausanne, Switzerland
  Drets de la imatge reservats pels autors originals Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en ACS Nano, febrer del 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.