• 15 de març de 2021

  Protegint als Nounats

  El desenvolupament de noves neurones (verd) a partir de cèl·lules progenitores (blau) es coneix com a neurogènesi. Dins del cervell humà, la neurogènesi ocorre durant tota la vida i és essencial per l'aprenentatge i la memòria continus. No obstant això, si la neurogènesi ocorre massa ràpid o quan les condicions no són favorables, com durant la inflamació o l'estrés, les cèl·lules progenitores poden esgotar-se i les noves cèl·lules danyar-se, el que podria provocar problemes de memòria. De fet, en les persones majors, el nombre reduït de progenitors neuronals s'ha relacionat amb el deteriorament cognitiu. Els científics han identificat actualment un factor que pareix protegir contra tal esgotament i dany. La proteïna, FOXO3, bloqueja la neurogènesi si les cèl·lules progenitores experimenten estrés oxidatiu, on les formes reactives de l'oxigen danyen les proteïnes i l'ADN. En aplicar frens, FOXO3 evita essencialment que les cèl·lules es desenvolupen fins que les condicions milloren. Curiosament, els centenaris tendeixen a tindre una versió particular de FOXO3, el que suggereix que els seus cervells poden ser especialment bons per subministrar i protegir noves neurones.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Paik Lab, Weill Cornell Medicine
  Department of Pathology and Laboratory Medicine, Weil Cornell Medicine, Nova York, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada a Nature Communications, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.