• 19 d'agost de 2019

  Rascant el Problema

  La picor és una sensació irritant familiar, detectada per neurones sensorials que connecten la pell a la medul·la espinal. Els cossos cel·lulars d’aquestes neurones, és a dir, les seccions que contenen els seus nuclis, s’agrupen amb els d’altres neurones sensorials en cúmuls al costat de la medul·la espinal, coneguts com a ganglis espinals (a la imatge veiem un d’aquests, amb les neurones responsables de la picor en verd). Per comunicar el seu missatge a les interneurones de la medul·la, les neurones de la picor utilitzen un neurotransmissor anomenat NPPB, que es connecta a un receptor específic, NPR1. L'eliminació de NPPB o de les interneurones amb NPR1 suprimeix la picor en ratolins, i és probable que la seua interacció siga clau també en humans. Investigacions recents han descobert diversos compostos que bloquegen tant la versió humana com la de ratolí de l'NPR1, i almenys un d'aquests pot evitar la picor en ratolins. Tot i estar encara lluny d’aplicacions clíniques, investigar aquests compostos inhibidors podria ajudar a explorar possibles maneres d’alleugerir els pacients que pateixen picor crònica.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge d'Hans Juergen Solinski, National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR)
  Molecular Genetics Section, NIDCR/NIH, Bethesda, MD, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Translational Medicine, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.