• 28 de desembre de 2016

    Reacció Revolucionària

    Llegir el codi d'ADN (la seqüència de les bases A, C, T, G) a principis dels anys 80 era possible, encara que laboriós Però si ens centrem en les mutacions –per exemple, on n'hi havia una C en lloc d'una T – no era gens fàcil. Kary Mullis va resoldre aquest problema en 1983. El seu concepte va revolucionar una tècnica que es convertí en la reacció en cadena de la polimerasa (PCR per les seves sigles en anglès de polymerase chain reaction). Usant curtes extensions d'un fragment d'ADN conegut que portara la seqüència del gen d'interès, un enzim afegit (polimerasa) replicava el fragment a partir de noves bases agregades a la mescla. Açó duplica la seqüència present. La polimerasa, a continuació, pot treballar amb cadascun dels nous fragments que ha creat, per tant es provoca una reacció en cadena. En només una hora, el procés pot generar un mil milions de còpies idèntiques. Trobar anomalies comparant l'ADN que s'amplifica s'ha transformat en un procediment ràpid i senzill. La PCR, per la que Mullis va rebre el Premi Nobel en 1993, va transformar la ciència biològica i forense.

    Escrit per Lindsey Goff

    Imatge d'Erik Charlton, Flickr
    Drets de la imatge reservats pel fotògrafQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.