• 21 d'agost de 2020

  Recerca Il·luminada

  Els detalls de la vida solen passar desapercebuts. Potser ningú no mirava, o són massa petits per veure'ls, però, de vegades, és simplement un repte fer una foto que siga fidel a la vida. Els científics que fotografien les seues precioses mostres s’enfronten a reptes d’il·luminació: la llum dura crea ombres i enlluernaments, la llum suau requereix que hi hagi una sobreexposició d'algunes zones perquè es puguen veure d’altres. Aquest escarabat Buprestidae està tenint una sessió de fotos amb el nou equip d'impressió en 3D: una cúpula situada al voltant de l'insecte difon una llum suau i difusa uniformement a tot el seu cos. El problema de l’enlluernament (part superior) es resol amb un ‘anell de protecció de la llum’ per bloquejar la brillantor directa de les llums LED circumdants (part inferior). El disseny del kit és de lliure accés i s’adapta a la mida de les diferents mostres. Tal vegada ens ajuden a revelar detalls subtils en models d’insectes per a malalties humanes o, algun dia, en mostres de teixit humà, per mostrar de la millor manera possible les investigacions biomèdiques.

  Escrit per John Ankers
  Imatge adaptada del treball de Fabian Bäulmer i col·laboradors
  Functional Morphology and Biomechanics, Institute of Zoology, Kiel University, Kiel, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.