• 22 d'agost de 2020

  Sobreestirat

  Després d'un atac al cor, el múscul cardíac danyat és substituït per teixit cicatricial connectiu. Com a part crítica del procés de curació, també afecta la futura salut després de la recuperació, de manera que s'associen les cicatrius més grans a una major mortalitat. El teixit cicatricial està compost principalment per col·lagen, però, paradoxalment, els investigadors han descobert recentment que l’absència d’una d’aquestes proteïnes, el col·lagen tipus V, condueix a cicatrius majors. En els ratolins que no tenen col·lagen V, l'estructura de la cicatriu s'altera (a la foto, a la dreta, amb fibres desorganitzades, en comparació amb una cicatriu sana, a l'esquerra) i es torna massa flexible. A mesura que el cor s’expandeix per a bombar sang, la cicatriu s’infla amb ell, la qual cosa afavoreix la secreció de més col·lagen per combatre aquest estirament, provocant cicles continuats d’expansió de la cicatriu. Prometedorament, el tractament amb un medicament existent, la cilengitida, desenvolupat originalment com a medicació contra el càncer, pot trencar aquest bucle de reacció, cosa que suggereix que les investigacions posteriors sobre el col·lagen V podrien conduir a millors maneres de tractar les cicatrius després d’atacs de cor.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball de Tomohiro Yokota i col·laboradors
  Eli & Edythe Broad Center of Regenerative Medicine and Stem Cell Research, University of California, Los Angeles, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell, agost de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.